Nőnap + Apple Watch = új jelvény!

Megérkezett a virágárusok kedvenc tavaszi napja, azaz a nemzetközi nőnap. A nemzetközi jelző már sejteti, hogy ez bizony egyike azon alkalmak, amikor új aktivitásjelvényt zsebelhetünk be az Apple-től. Mutatjuk, mit kell tenned!

Apple Watch Bands 38mm Leather Strap

Mielőtt még belemerülnénk a részletekbe, jöjjön egy kis történelem óra, hogy ne csak a virággal, hanem csillogó intellektusunkkal is meglephessük a környezetünkben élő hölgyeket. Viccet félretéve, egy kis wikipédiázás egészen meglepő, általam egyáltalán nem ismert információkkal szolgált a nőnapról, hátha titeket is érdekel.

Pár érdekesség:

  • Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor ezen a napon emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
  • A dolog, mondanom sem kell, nagyon bejött a munkásmozgalmaknak. Rögtön az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről.
  • Annyira belejöttek, hogy a II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben már arról határoztak, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.
  • Hiba volt, ugyanis a fejetlenségben mindegyik ország máskor tartotta az alkalmat. Végül aztán 1917 március 8-a tett pontot az i-re, amikor Oroszországban nők sokasága vonult az utcára kenyérért és békéért tüntetve. Pár nappal később II. Miklós cár lemondott, helyébe polgári kormány alakult, mely rögtön szavazójogot biztosított a nőknek.
  • Ez annyira meghatotta mindenkit nemzetközileg, hogy végre sikerült megállapodni: március 8 lesz a nőnap.
  • Munkásmozgalmi jellegéből fakadóan Magyarországon is hamar ismert és elismert nappá vált a nőnap, a Rákosi-korszakban egyenesen kötelező volt az ünneplése.
  • A rendszerváltás beköszöntével értelemszerűen mindenki elég gyorsan elfelejtette a mozgalmi felhangot, és a nőnapból egy kedveskedő, cukiskodó, virágvásárlós valami lett.
Clara Zetkin, az egyik első nőjogi harcos.

Történelmi távlatokból szemlélve tehát nem is olyan meglepő, hogy erre a napra az Apple egy nehezebb kihívást tartogatott számunkra, feltéve hogy meg akarjuk szerezni azt a bizonyos jelvényt. Nem kell mást tennünk, mint ezen a napon kétszeresen túlteljesíteni a Move/Mozgás (piros gyűrű) célkitűzést. A legnagyobbat tehát az eleve kemények szívják – ha mondjuk 750 kalóriára volt beállítva a cél, akkor ma bizony 1500-at lenne ildomos teljesíteni, ami ha jól sejtem, körülbelül a félmaraton magassága lehet.

Kellett neked olyan magasra állítani a célt…

Ha mégis sikerülne teljesíteni a kihívást, máris jön a szokásos 3D-s jelvény, illetve 3 darab iMessage matrica. Szép lila-rózsaszín mindegyik, mert az Apple még mindig talán kicsit sztereotipikusan gondolkodik a nőkről, hogy ezeket a színeket társítja hozzájuk.

Ja, és a mai naphoz jár még Apple Music lejátszási lista és albumgyűjtemény is. Tudom javasolni a tökéletes nevű Essential Feminism című playlistet, Beyoncé Run the World (Girls) című slágerével indítva. Hogy visszatérjen kicsit az eredeti, mozgalmi életérzés…